Omdat we veel belang hechten aan het vinden van de juiste woning is een goede kennis van het volledige aanbod huizen in onze streek erg belangrijk. Wij kunnen natuurlijk niet elk huis in onze database hebben, maar gelukkig hoeft dat ook niet wanneer je kunt rekenen op betrouwbare collega’s met een mooi aanbod in de regio.

Via enthousiaste huizenjagers die mij alle huizen doorsturen die ze leuk vinden (dank je M&F smiley), kwam ik terecht bij Eli Anne van Case in Piemonte. Zij is een Noorse vastgoedmakelaar die hier ondertussen al 11 jaar woont, vloeiend Italiaans spreekt en niet enkel alles weet over huizen, maar ook een eigen wijngaard heeft (perfect geintegreerd dus smiley).

Toen ik haar vertelde wat mijn huizenjagers precies zochten, stuurde zij mij naar een plek die op hun lijf geschreven staat. Ondertussen vond ik op haar website nog meer interessante panden, dus een kennismaking kon niet uitblijven.

In plaats van gezellig een terrasje te pakken (waar ik uiteraard ook niets op tegen heb smiley) trokken we onmiddellijk samen op huizenjacht in haar cabrio. Ik ontdekte samen met haar diverse bijzondere panden waar we zeker liefhebbers voor zullen vinden en ik leerde een interessante collega kennen die van aanpakken weet.

Wat extra info betreft het samenwerken met andere makelaars in Italië.

Wie zich al wat geinformeerd heeft over het kopen van een woning in Italië weet dat de makelaar normaal door zowel de koper als de verkoper betaald wordt. Dit systeem is ingevoerd omdat dit ervoor zou zorgen dat de makelaar neutraal is en dus beide partijen gelijk behandelt. Niet iedereen is echter fan van dit systeem, zeker wanneer je het ander gewoon bent in eigen land. Sommige huizenzoekers zouden liever gebruik maken van een aankoopmakelaar die hun belangen behartigt. Maar in principe moet je dan beide makelaars betalen en wordt het natuurlijk erg duur.

Er is echter een oplossing mogelijk voor dit probleem. Vind je een makelaar waar je vertrouwen in hebt, vraag dan of je ook panden die je gevonden hebt bij andere makelaars naar hem of haar mag sturen. Jouw makelaar neemt dan contact op met de andere makelaars en behartigt dus enkel jouw belangen, terwijl de ander als verkoopsmakelaar optreedt. In dat geval betaal jij enkel jouw makelaar, en wordt de ander betaald door de verkoper.