Vandaag berichtten de Belgische kranten dat de woningen in België in verhouding tot de lonen het duurste zijn van de hele wereld en de prijzen nog steeds in stijgende lijn zijn.
In Italië blijkt het zo te zijn dat gedurende de laatste tien jaar de prijzen met ups en downs zijn geëvolueerd doch uiteindelijk niet gestegen zijn.

Volgens mij zal deze stabiliteit eerder behouden blijven, weinig Italianen ‘moeten’ verkopen omdat de meeste huiseigenaars niet overmatig in de schulden zitten zoals in sommige andere landen. Italianen hebben doorgaans geen hypothecaire lening omdat het merendeel familie eigendommen zijn of eerder ouders en grootouders bijleggen bij de aankoop dan de banken.

Ook de dreiging van de stijgende onroerende voorheffing (IMU) op tweede woningen waardoor er een overaanbod op de huizenmarkt in de maak leek is door de regeringswissel wat geweken zodat de hoop op buitenkansjes tegen zware dumpingsprijzen niet echt realistisch is.

Wel blijkt uit een studie dat gemiddeld in 2012 er een prijsverschil was tussen vraagprijs en effectieve verkoopprijs van 10 à 20%, dus daar zit dan weer wel wat speelruimte.

Bron: www.advitalia.be