Na twee berichten over te koop staande luxe-appartementen in Alassio is het nu natuurlijk tijd om even aandacht te besteden aan het kuststadje zelf.

Alassio is een verfijnde kuststad gelegen aan een mooie baai tussen twee heuvels, met lange fijne zandstranden en het hele jaar door een mild klimaat. Het is één van de meest geliefde strandbestemmingen van Italianen aan de Ligurische Bloemenrivièra.

Volgens een artikel in de Telegraph (http://www.telegraph.co.uk/travel/sunandsea/7900206/Italy-Rediscover-Alassio-on-the-forgotten-riviera.html) heeft Alassio één van de beste stranden van Italië: breed, met fijn zand en bijna 3 kilometer lang.
De promenade aan zee is een favoriete wandelroute, Italiaanse families kuieren er met een ijsje in de hand en bekijken het aanbod van de lokale restaurantjes en de vele strandtenten. Je vindt er ook fietsers, joggers en rollerbladers.

Dat Alassio reeds in de 19de eeuw geliefd was bij de Britten blijkt uit de Engelse villa’s, het huis gewijd aan Edward Lear (die hier kwam schilderen), de Anglicaanse kerk (die omgetoverd werd tot tentoonstellingsruimte) en de op één na grootste Engelstalige Bibliotheek van Italië.

De lokale culinaire specialiteit is de “Bacio di Alassio” (de kus van Alassio). Dit koekje is gemaakt van een hazelnoten-, chocolade, en eiwitmengeling.

De prijs van een huis of appartement in Alassio is hoger dan in elke andere stad in de provincie Savona, namelijk gemiddeld 7550 euro / m2 (eind 2012). De goedkoopste wijk van Alassio is Moglio (6700 euro / m2), de duurste is Solva (7650 euro / m2).
Houd er rekening mee dat we hier spreken over gemiddeldes. Verwacht een stuk meer te betalen voor een luxe nieuwbouw-appartement, zeker indien deze zeezicht biedt en er een zwembad aanwezig is.

Algemeen :
– Provincie : Savona
– Inwoners : 11 332
– Oppervlakte : 17,3 km2

(foto’s : http://www.alassio.eu)