Toen we op kerstavond door Savona (havenstad in Ligurië) liepen en iedereen buiten zagen genieten van een hapje en een drankje, dacht ik dat het een goed moment was om even aandacht te besteden aan het winterklimaat van Ligurië.

……………….. kerstavond in Savona

Iedereen denkt altijd dat ze in de winter naar Zuid-Italië moeten trekken om mooi weer te hebben en dat is – gedeeltelijk – waar, maar ook het klimaat aan de Ligurische kust is het hele jaar door aantrekkelijk. Verwacht niet onmiddellijk strandweer in januari, maar wel aangename, en vooral zonnige, dagen… heerlijk terrasjesweer dus.

Ter vergelijking : de gemiddelde maximumtemperatuur in december is aan de Bloemenrivièra 14°C, evenveel als in Calabrië (de voet van de laars) en slechts 2 graden lager dan in Sicilië.

……………….. februari in Loano

De laatste jaren is er – zeer uitzonderlijk – sneeuw gevallen aan de kust. Maar dan hebben we het over twee centimeter die de dag erna al weggesmolten zijn. In het algemeen zal de temperatuur overdag zelden zakken onder de 10°C. En 10°C met een zonnetje kun je echt niet vergelijken met 10°C waarbij een vochtige wind waait, dat hebben wij hier snel geleerd. Zien we op het weerbericht staan dat het 10°C en zonnig zal zijn, dan weten we dat er buiten geluncht kan worden.

De milde Ligurische winters hebben ook een grote invloed op de plantengroei. Waar bij ons (Zuid-Piemonte) in februari alles er kaal uitziet, beginnen aan zee de mimosa’s te bloeien en zien de moestuintjes er nog steeds groen uit. Je hebt het gevoel van de winter naar de lente te reizen wanneer je de kust nadert.

……………….. Gezellig op het strand zitten in januari

Wil je overwinteren in je eigen vakantie-appartement of -huis aan de Bloemenrivièra in Ligurië, contacteer ons gerust. Wij gaan met plezier op zoek naar je droomplekje aan zee !

Mail ons : info@huizenjacht-italie.com