Wie trefwoorden zoekt om Piemonte te omschrijven denkt al heel snel aan lekker eten, en dan vooral aan de truffel. Dit is een extreem kostbare zwam die onder de grond groeit. De naam tartufo betekent ‘diamant van de keuken’. De witte truffel is de duurste omdat ze erg zeldzaam is. De prijs kan soms hoger liggen dan de goudprijs.
De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook een stuk goedkoper.

Het zoeken naar truffels is een eenzaam beroep. De truffeljacht gebeurt steeds alleen, in het gezelschap van goed getrainde honden. Iedere truffelzoeker heeft zijn eigen geheime jachtgebieden die hij aan niemand zal verklappen.

Gelukkig zijn er ook gebieden die door iedereen gekend zijn als truffelplekken en daar kunnen dan excursies naar georganiseerd worden.

Roberto is onze plaatselijke truffeljager. Een man die gepassioneerd is door de natuur en natuurlijk truffels, uren kan hij je er verhalen over vertellen. Tijdens de herfstmaanden neemt hij zelfs een paar weken vakantie om voltijds op pad te gaan met zijn honden op zoek naar deze kostbare delicatessen. Roberto traint zijn honden zelf, zodat ze perfect ingespeeld zijn op elkaar. Uren werken ze aan de opleiding en eenmaal een hond perfect truffels kan vinden, is die dan ook erg veel waard.

Wie een huizenjacht-vakantie boekt, kan kiezen tussen diverse activiteiten waaronder een wandeling met truffeljager Roberto. Hij kan natuurlijk niet beloven dat je truffels zult vinden, maar hij toont je met plezier hoe hij zijn honden traint en vertelt je honderduit over alles wat je tegenkomt in de natuur.

Zo’n truffelwandeling neemt 1 à 2 uur in beslag en je hoeft zeker geen doorgewinterde wandelaar te zijn om deel te nemen, de plek waar truffels gevonden kunnen worden, ligt vlakbij Agriturismo Verdita.